Skip navigation

Can we Help?

If you have any questions, just let us know. Fill in your details below and we'll get back to you.

Contact Form

Helix Studio with Storage - Oxford

Client Name:

E. Vest

Client Comments:

Our new Garden Room/Shed is just wonderful. Garden Spaces did everything they could to ensure we ended up with the building we wanted. Additionally we have very impressed with the speed and efficiency they addressed a few snags that arose a few months after the build had been completed and they had already received full payment. I would (and indeed have) recommend the company to anyone thinking of building a similar room in their garden.

Requirement

The requirements for this project were to provide space in which our client was able to study for their PHD so ensuring the building would be quite to help avoid distractions was important.
The building would be replacing an existing garden shed so while carrying out our free site survey the existing base was investigated for suitability. The garden was very small but had access to the rear meaning deliveries were straight forward whist security for the building needed to be considered.

Our Solution

Due to the small size of the garden area it was decided that we would prefabricate the wall onsite and erect in place. This process enabled us to reduce the proximity to the boundary and gain maximum internal dimensions for the new studio. Fitted with our Helix spec doors and windows the glazing included a secure 5 point locking system that is the same as used in conservatories and other buildings. A cedar decked step was added to the front of the studio along with and external PIR security light to provide light automatically when the building is approached as well as adding a deterrent to intruders. The rear window was fitted with frosting which is an option often chosen when clients have security or privacy needs. As the building replaced the existing garden shed our design featured additional storage space accessed by a separate door. This area would be used to house the clients garden equipement and children's toys. The storage area we provided offers a safe and dry space with double electric sockets and lighting.