Skip navigation

Can we Help?

If you have any questions, just let us know. Fill in your details below and we'll get back to you.

Contact Form

Helix - Music Room - Woodford Green, London

Client Name:

Mr Nangle

Client Comments:

I'm absolutely delighted with the room. It's working remarkably well as an acoustic work space and the isolation is more than adequate, even when working with quite a lot of bass.

Requirement

Our client wished to install a garden music room but with a long term view to design that did not limit its use for other functions. We build many sound and music studios and offer a sliding scale of acoustic packages depending on requirement and budget. A professional musician designing a recording studio might, for example, opt for our ‘gold acoustic package’ together with a studio design that excludes or at least minimises glazing, whereas a music teacher may not require complete sound bafflement so designs a studio that doubles up as a fabulous garden room for the family with plenty of floor to ceiling glazing. Options are further enhanced by using acoustic glazing and/or installing sound absorbing material, as can be seen in these images. Further details of these products and packages can be found under ‘Extras – Acoustic Solutions’ on this website.

Our Solution

As the photographs reveal, this is an elegantly simple design with some glazing across the front looking onto the garden. A raised area of ground to the rear of the designated site had to be dug out prior to building. We secured the remaining bank of earth with a retaining wall made of steels and sleepers, achieving an attractive landscaped finish. We discussed the array of acoustic solutions and opted for our ‘gold package’ which includes a double layer of acoustic plasterboard on the ceiling, silent board on the walls and ‘impactalay’ (15mm, 51dB sound rating) on the floor. You will note from the photographs that spot lights were carefully fitted retrospectively to the ceiling. It is not advisable to sink LED light fittings into acoustic plaster board as this will compromise the sound insulation. Also visible on the photographs are large acoustic wall tiles and corner traps for additional sound absorption. The glazed frontage is not recessed, unlike many of our studios, as sound insulation and maximising internal space were the priorities. Our client chose to upgrade to our popular Western Red Cedar cladding and have powder coated aluminium frames for the doors and windows, all double glazing with A-rated Argon filled toughened glass. Internally the room was fully plastered and finished with skirting, 6 double power sockets and an engineered oak floor, which further enhances the acoustic performance due to its fibrous construct. Being constructed with SIPs (structured insulated panels) the studio requires minimal energy to maintain your perfect ambient temperature winter and summer. To achieve this a Hitashi Shirokuma climate control inverter unit was installed, popular in sound studios due to its quiet energy efficient performance.