Skip navigation

Can we Help?

If you have any questions, just let us know. Fill in your details below and we'll get back to you.

Contact Form

Helix - Multifunctional studio - London

Client Name:

Morad

Requirement

Like any room in your house, the bespoke space created by installing our garden studios is there to last. Built with the highest quality, weather proof materials and commanding exceptional thermal values, it can be used for any purpose and as children grow or hobbies and careers change, its function can evolve. This family, like so many in London where space is an absolute premium, wanted to utilise the end of their garden for storage and all year round family space with a dual purpose as an additional lounge and a dance studio.

Our Solution

It is evident from these images that the studio was designed to capitalised on every inch of space available. It achieves this without dominating the garden and details such as the double step and secret storage door expertly clad in the cedar to blend with the rest of the façade, combine to create a very attractive building. Access to the lane at the end of the garden was retained by incorporating a rear door within the studio. Though we have a number of standard models, which can be seen on our web site, these tend to act as a spring board for ideas and the creation of individual designs that precisely fit the shape, dimensions and functional requirements of every client. Key, for Mrs Morad, was maximising the space available. This involved carefully removing (and then of course, re-installing) their neighbours fence in order to build tight to the boundary. Other features included the installation of a sedum roof which has an array of benefits not least aesthetic. More details on living roofs can be found under ‘EXTRAS’ on our website. As mentioned this cladding is cedar; a hardy kiln dried FSC wood that is installed with stainless steel pins and is maintenance free although it can be oiled annually if desired. Internally the studio has nine down lights, four double power sockets, a wall mounted convector heater and a v groove oak effect laminate flooring (complete with a 25 year manufacturer’s warranty). We hope this studio serves the family admirably for many years to come.