Skip navigation

Can we Help?

If you have any questions, just let us know. Fill in your details below and we'll get back to you.

Contact Form

Helix - Garden Office with Storage - London

Client Name:

Wood

Usage:

Garden Office with Storage

Specification:

External dimensions: 3.6m x 4.5m
Internal Area: 11.4msq
Storage: 2.2msq

Client Comments:

Many thanks to you Roger and the team for the work that went into getting the studio completed. We're delighted with the result. Throughout, everyone we came across from Garden Spaces was helpful, responsive and friendly.

Alan and his team did a fantastic job on site with much less disruption than we were expecting. They worked long hours to get the job done.

They also won over our next door neighbour who had been worried about another studio being built using access across her property.

Requirement

Many people live in flats, especially in built up areas such as London. Owning a flat has many advantages and many do have gardens but it can be hard, if not impossible to increase your living space by extending or altering the property. That is why many flat owners approach us in a bid to create additional living space. Our client needed an office to enable her to work from home, as and when required. It can be very impractical or distracting work at the kitchen table or in a room that you’d normally associate with relaxing or sleeping! A bespoke Garden Spaces studio; robust, aesthetic and exceptionally thermally efficient, was her ideal solution.

Our Solution

In order to create sufficient space at the bottom of the garden, we removed the existing shed and leveled the ground, dispersing the excess soil in others areas to limit the number of skips required. Access can be tricky with flats and terraced properties but our expert build teams are used to such issues. In this instance access was achieved through the neighbour’s garden and over a small wall. The studio was designed to include a small integral storage area accessible externally through a ‘secret’ clad door, with easy access via the non-slip composite decking that wraps round the building. Above this decked walkway is an overhang giving some respite from rain and the glare of midday sun and housing four external weatherproof down lighters, which make a fabulous feature on darker evenings. As with many of our designs, this office benefits from smooth opening powder coated aluminium bi-folding doors, capturing best views of the garden and lots of natural light. An additional feature chosen here was to have integral blinds for privacy and fine tuning of incoming light. Plenty of double power sockets, down lighters, Wi-Fi and an external security light with PIR completed this bespoke garden office.