Skip navigation

Can we Help?

If you have any questions, just let us know. Fill in your details below and we'll get back to you.

Contact Form

Helix - Extension - Brentwood, Essex

Client Name:

Mrs Staley

Usage:

Extension

Specification:

Helix 3 x 2.5

Requirement

At Garden Spaces we have installed hundreds of studios but every now and then we get asked to do something different. Mrs Staley came to us looking not for a studio but a small extension in the same style we build our studios in.
We visited her at home to see the area she wished to add the extension to and to talk throught the options and ideas she had in mind. She was looking for a small, but bright extension finished in cedar cladding with large windows, possibly a skylight and a living sedum roof. She was also hoping to take advantage of permitted development rules and build the extension without the need for planning permission.
We advised her this was possible and took all her ideas with us when designing the extension to ensure we created the perfect space.

Our Solution

Following the site visit, and looking at the options for access from the house to the extension, we had a good idea of how to create the perfect look for the extension studio. French doors would form a partition between the house and the studio, which in turn had large sliding doors allowing easy access from the extension to the garden. Large windows on the two main facades create a nice, bright feeling inside the studio as well as nice views out into the garden. To create a feeling of additional light and space a skylight was also included in the studio. The Western red cedar cladding blends nicely with the existing house and the living roof provides a pleasant view from above the extension. This also provides a natural "sponge" for rainwater and creates a living environment for insects and birds. The stone edging compliments this look and creates a tidy and attractive edge to the roof. The wooden flooring provides a complimentary contrast to the existing flooring in the house and allows for an easy to clean surface suitable for many years of use and foot traffic. This studio not only provides additional space but a thoroughfare with access to the garden so the flooring needed to be durable, and also looks fantastic. A lovely little extension, build without the need for planning permission. NB: Since the studio was completed, the French doors seperating the studio and the house have been removed, opening up the interior space and creating a smooth blend between the studio and the main dwelling.