Skip navigation

Can we Help?

If you have any questions, just let us know. Fill in your details below and we'll get back to you.

Contact Form

Helix Art Studio London

Client Name:

Ms Panama

Client Comments:

The studio is magnificent! We absolutely love it. It is beautiful and beautifully made and the team that did everything in record time were simply incredible. The most efficient, delightful and considerate builders we have ever worked with. They are truly worth their weight in gold.
We can’t thank you enough.

Requirement

In a flat, space may be a premium with little option to extend upwards or outwards. A bespoke additional room, beautifully designed, solidly built and guaranteed to last can give you that vital additional room you desire. In this case the client needed an art studio (but it could have been a sound studio, gym, office, bedroom …whatever is needed!). It was extremely important to this client that we use their own eco-friendly paint and that we offered the option of an ever living Sedum roof.
Those of you who own a flat, most likely know that the ‘Planning’ rules are different. Even if you may own your garden, planning is required to build on it. This is not a problem, though may add a little time to the overall lead time from concept to build, but we at Garden Spaces can guide you through the process.

Our Solution

As mentioned, planning was necessary for this build. Our garden spaces designer worked closely with our client and the planning department to ensure the studio was designed to maximum dimensions permitted. With space limited in the garden, the rear wall of the art studio was constructed with fire resistant cement particle board (in regulations speak: “a substantially non-combustible material”) due to its proximity to the garden’s boundary wall. Fundamental to any artist is natural light. Garden Spaces maximised the light by incorporating a beautiful glazed corner into this bespoke studio, as shown in the photos. Aluminium powder coated frames were chosen for superb quality and sleek aesthetics with French doors to the front and a large glazed panel to the side. This also served to create a subtle floating effect to the overhanging roof. It is important when a room is a place of work that it is the appropriate temperature warm summer and winter. The SIPs (structurally insulted panel system) that is used in construction is highly thermally efficient keeping the space cool in the summer and warm in the winter, which, in addition to the A rated radon filled double glazing ensures minimal energy is required throughout the year to maintain the perfect working temperature within this lovely art studio.