Skip navigation

Can we Help?

If you have any questions, just let us know. Fill in your details below and we'll get back to you.

Contact Form

Helix Art Studio - Crouch End, London

Client Name:

Mrs Nicholls

Client Comments:

"Big thanks for a great job, so professional and speedy! Very happy!"

Requirement

Whenever we get a new request for a studio, we never know what we are going to get asked for. The studio could be needed as a gym, an office, a granny annexe, a man cave, a cinema, a music room, a teenage hangout, a womans retreat or as in this case, an art studio.
Thanks to our vast experience creating studios for all purposes we felt very confident we could provide just the building our client was looking for for this project. Mrs Nicholls, an accomplished artist was looking for a bespoke studio which she could use to paint and sculpt away from the main house.
She had an odd shaped space on a raised section at the rear of her garden which she wished to use for the studio. There were some stone flower borders and a pergola which would need removing but this wasn't to prove a problem. There was also a pond and some established palm trees however which Mrs Nicholls wanted to keep. As such we would need to create a bespoke shaped studio which would fit around these items and blend perfectly into the garden.
The studio would need plenty of natural light and Mrs Nicholls requested a sink be included, so she had somewhere to wash brushes, pots and other equipment. We would consider all these requests at the design stage and talked through this in depth to create the perfect art studio for her.

Our Solution

We have created many art studios in the past, and they are always interesting projects to manage. Artists are very creative people and we like to work with them in the design process to help add some of their creativity into the design and make it all the more personal. On this studio, we included a large glazed front including bifolding doors. This allows almost the whole front of the studio to be opened up allowing for large canvasses to be brought in and out with ease, but also blends the internal and external environments on warm days. This makes for a very pleasant working atmosphere. To allow for additional natural light, we added 2 skylights into the design which as you can see from the photographs provide a lot of added illumination without the need for lights during the day. Once it gets dark however, the downlights provide ample light to allow Mrs Nicholls to carry on working. The studio sits perfectly in the space she had available, the composite deck board and cedar cladding steps leading the eye up to the studio. It invites people into it and with the established plants and stone borders looks like it has been there much longer than it has. A sink was included in the studio with storage cupboards beneath this providing the washing area Mrs Nicholls was looking for, and to keep the studio useable all year round a wall mounted convector heater was also installed ensuring that even on the coldest winter day, the studio will still be warm and inviting.